Yangın Tüpü Kontrolleri ve Bakımı

Yangın Tüpü Kontrolleri ve Bakımı

 

Yangın sırasında en belirgin ve etkili yöntem olan yangın tüpleri uzun zaman kullanılmayan birer güvenlik araçlarıdır. Hatta uzun yıllar kullanılma ihtiyacı olamayan bu araçların kontrolleri belirli aralıklar ile saÄŸlanmalıdır. Uzun zaman bakımı ve kontrolü yapılmamış yangın tüpleri, çıkacak bir yangın sırasında iÅŸlevsiz kalabilmektedir. Bu sebeple yangın tüpleri belirli periyodik bir düzende kontrol edilmelidir. Yangın tüplerinin kontrolü ve bakımı nasıl yapılır?

Yangın Tüpü Kontrolleri: Yangın tüpleri yerlerine konulduktan sonra en az 30 günlük periyodlar halinde kontrol edilmelidir.  Söndürücülerin kontrolü sırasında yerleÅŸtirilen iÅŸaretçi levhalar sizi yangın tüplerine götürüyor mu, kontrolü saÄŸlanmalıdır. Yangın tüpünün yanında veya üzerinde doÄŸru olarak kullanımını gösteren talimatlar bulunuyor mu diye bakılmalıdır. Aynı zamanda bu talimatlar okunabilir halde mi bakılmalıdır. Basınç okuma düzeneÄŸinin çalışıyor olması ve göstergenin hasar görememiÅŸ olması, yangın tüpünün sızdırmasının bulunup bulunmadığı belirli aralıklar ile kontrol edilmelidir.

Yangın Tüpü Bakımı: Yangın tüplerinin kontrolünün saÄŸlaması yeterli deÄŸildir. Aynı zamanda yangın tüpleri dönem dönem bakıma tabi tutulmalıdır. Ortalama her 6 ay da bir yangın tüplerinin bakımı yaptırılmalıdır. Bu bakım sırasında hidrostatik deney uygulanmalı ve muayene sonucunca mutlaka belirtilmelidir. Bakımınız sırasında kesinlikle yapılması gereken bazı uygulamalar vardır. Bu uygulamalar; güvenlik cihazının yenilenmesi ile birlikte yeni bir mührün takılması, yangın tüpüne bir etiket takılması ve gerekli bakımının yapıldığına dair bir gösterge olmasıdır.

Yangın tüpleri üzerinde yapılan bir deney ise hidrostatik deneme basıncı deneyleridir. Bu deneyler gerekli eÄŸitime ve bilgiye sahip kiÅŸilerce yapılmalıdır. Hidrostatik deneme basıncı her 10 yılda bir yapılmalıdır. Fakat daha basınçlı yangın söndürücüler için bu süre daha az zaman aralıkları olmalıdır. Bir yangın söndürücüde yama veya lehim gibi iÅŸlemler var ise, büyük hasar gördüyse hidrostatik deneme basıncına tabi tutulmasına gerek yoktur. O yangın tüpü veya yangın söndürücü imha edilmelidir.

Yangın tüplerinin kullanımı ne kadar doÄŸru yapılması gerekiyor ise, kullanımı ve bakımı o derece doÄŸru yapılmalıdır. Bakımı yapılmamış yangın tüpleri sizlere hiçbir fayda saÄŸlamayacaktır. Yasal olarak yükümlü olan kuruluÅŸlar bu bakımı daha çok can ve mal güvenlikleri için aksatmamalıdır. Yangın tüpleri tüm çalışanların hayat kurtarıcısı olabileceÄŸi gibi, kuruluÅŸunuzu da koruma altına almanız demektir. Günümüzde takibi sık sık yapılan bu düzenlemelere uygun olarak her kuruluÅŸ yangın tüplerinin bakımını ve kontrolü saÄŸlamakla yükümlüdür. Yangın tüplerinin, olası bir yangın esnasında hayat kurtarıcı olduÄŸu unutulmamalıdır.